Hoe talent aan te trekken in een Covid-wereld

Hoe talent aan te trekken in een Covid-wereld

Door: Paul van Balen
D.d.: 24-11-2020

Omgaan met verandering
In maart ontving een kennis van me teleurstellend nieuws van haar universiteit: alle lessen zouden tot nader order worden geannuleerd. Inpakken, naar huis en wachten tot de school het inrichten van virtuele klassen heeft afgerond. Geen fysieke colleges meer, dan maar vanuit het ouderlijke huis inloggen en dus ook geen fysiek contact met met studenten-huisgenoten.
Natuurlijk zijn universiteiten en studenten niet de enigen die op zoek zijn hoe het nieuwe nu eruitziet. Grote en kleine werkgevers hebben de veranderingen in hoog tempo en met wisselend succes moeten managen. Zo zijn er ook Managers die binnen deze uitdagende periode verantwoordelijk zijn voor talent acquisition. Ze hebben daarmee de taak een generatie studenten aan te trekken, te selecteren en aan te nemen, waarvan hun persoonlijke en aanstaande professionele leven nog nooit zo onduidelijk qua invulling heeft gevoeld. Als het al moeilijk was om te bepalen hoe dit alles aan te pakken, heeft de pandemie het er zeker niet makkelijker op gemaakt. Door deze onzekerheid ontstaat er een kans om het draaiboek te herschrijven met betrekking tot de manier van aantrekken van talent.

Generatie X, Y, Z….. ooit waren we allemaal jong
Ongeacht hoe we elke generatie noemen, we delen allemaal de ervaring van het beginnen aan onze eerste baan of stage. Het nieuwe, het onduidelijke, het onzekere van alles. De coaching en het mentorschap die ons hebben geholpen de nieuwe taken en omgevingen te gaan begrijpen en daarmee onszelf te wikkelen binnen de rol waarvoor we werden aangenomen. Het gaat er om onszelf in de schoenen van onze jongere ik te verplaatsen.
Om nog verder te gaan: het verbeelden van onze jonge ik in deze tijd. Wat zou de 21-jarige ik denken als je nu de arbeidsmarkt betreedt? Hoe zouden mijn angsten, verwachtingen, behoeftes en ambities eruit zien? Ja, jong zijn brengt uitdagingen met zich mee. Maar het kan daarentegen ook frisheid, onbezonnenheid en optimisme betekenen.

Plaats jezelf in de schoenen van de kandidaat
Empathie oefenen is de kern van het neerzetten van een mensgerichte kandidaat-ervaring. Nu we het draaiboek kunnen herschrijven, moeten we nadenken over de vragen die jong talent op dit moment heeft. Bedenk welke vragen u als kandidaat zou hebben als u nu de arbeidsmarkt zou betreden:

  • Hoe ziet het werk er nu uit bij het bedrijf?
  • Heeft dit invloed op mijn verwachtingen van dit bedrijf?
  • Wat zou ik moeten doen om in deze tijd succesvol te zijn in dit bedrijf?
  • Wat zijn mijn opties voor werken op afstand, indien van toepassing?
  • Hoe behandelde het bedrijf hun werknemers gedurende deze tijd?
  • Wat heeft dit bedrijf ingespeeld op deze veranderde markt ?

Ben transparant en daarmee duidelijk
Beschouw elk van de bovenstaande onderwerpen (aangevuld met je eigen gedachten) als relevante verhalen om te vertellen. Waar je normaal de natuurlijke neiging hebt om brede, meeromvattende antwoorden te geven, zullen de antwoorden op bovenstaande vragen je helpen concreet en dus duidelijk te zijn. Daarnaast is het goed je te realiseren hoe vaak je in werving en selectiegesprekken in herhaling valt en dus hetzelfde “verhaaltje” verteld. Het oprecht (door)vragen naar de ervaringen van de kandidaten zal ook hun aantonen dat je (lees de organisatie) zich goed heeft aangepast aan deze uitdagende periode.

Hoe hebben jullie het intern voor elkaar
Voorgaande roept meteen de vraag op of de de organisatie waarvoor je aan het werven bent, intern alle zaken daadwerkelijk voor elkaar heeft. Conformeren medewerkers zich op alle niveaus aan het “Covid-beleid”? Of zal een sollicitant werknemers zien lopen met en zonder mondkapje, handenschuddend elkaar begroeten? Of nog erger………wordt het nieuwe beleid gedeeltelijk uitgedragen en uitgevoerd in afwachting op de oude normale wereld?
Het is een feit dat deze manier van leven en werken nog een tijdje zal bestaan, en hoe meer we ons dit realiseren, hoe beter. Hoewel dingen uiteindelijk kunnen lijken op ‘pre-COVID’-tijden, zullen ze er nooit precies hetzelfde uitzien. Ga uit van blijvende veranderingen in hoe we allemaal werken en niet een terugkeer zoals het in 2019 was. Deze verandering zullen zeker niet allemaal negatief te zijn.

Omarm verandering
Er is geen beter moment geweest om te heroverwegen en nieuwe benaderingen uit te proberen dan nu. Waarom? Omdat eigenlijk iedereen ermee wordt geconfronteerd en “on the job” aanpassingen initieert en veranderingen doorvoert waarvan de uitkomst nog niet duidelijk is. Van experimenteren met nieuwe videotechnologie tot het opnieuw bedenken van een virtuele stage, we mogen allemaal verwachten dat er initiatieven in de praktijk niet zullen werken, laten we daar vooral vanuit gaan. Toch zal je aangenaam verrast worden wanneer reacties eerder positief dan negatief zijn. Omarm verandering, juist in deze periode. En realiseer je dat talent, jong en oud, werkt voor andere mensen, niet voor bedrijven. Realiseer je dat ieder recruitment-traject weer!

Ik ben benieuwd wat jullie allemaal ondernemen, uitproberen en intern aanpassen in deze aan verandering onderhevige periode…….

Heeft deze Blog je inzicht gegeven en zou je hulp kunnen gebruiken bij vinden, aantrekken en interesseren van kandidaten? Of kun je hulp gebruiken omdat je ervaart dat er intern bij jouw werkgever nog een slag geslagen kan worden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: https://recruitment-professionals.nl/contact/

Geen reactie's

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This