De kenmerken waar een goede HR-Manager aan voldoet

De kenmerken waar een goede HR-Manager aan voldoet

Een goede Manager
Vandaag de dag wordt de titel manager aan de lopende band op functies en personen geplakt. Het begint er dan ook steeds meer op te lijken dat het een begrip zonder inhoud wordt.
Niets is minder waar, een manager en dan met name een HR-manager is onmisbaar voor bijna ieder bedrijf. Een HR-manager zorgt ervoor dat alles op het gebied van personeelszaken geregeld is. Hij of zij brengt rust, regelmaat en overzicht! Waar moet een HR-manager eigenlijk aan voldoen? Een goede vraag, waar wij denken het goede antwoord op te hebben.
Een goede HR-manager bezit de onderstaande vaardigheden:

Beschikt over vogelperspectief
Ook wel een helikoptervisie genoemd. Een geschikte HR-manager heeft overzicht en bewaakt te allen tijde de grote lijnen en het grotere geheel. Er wordt in veel organisaties ontzettend veel energie verspilt aan bijzaken. Dit terwijl de hoofdzaken er meer toe doen. Een goede HR-manager herkent dit.

Is een open gesprekspartner
Een HR-manager moet toegankelijk zijn voor collega’s. Hij of zij is nieuwsgierig naar andermans ervaringen en probeert in te schatten of er nog punten zijn die men kan verbeteren. Dit alles natuurlijk om het grote geheel te optimaliseren. Ook de HR-manager moet zich open kunnen stellen naar anderen, omdat zelfkennis en een vorm van kwetsbaarheid ervoor zorgen dat ze gerespecteerd worden in een organisatie.

Geen drempel is te hoog
Er daarmee bedoelen we dat een HR-manager goed met een tegenslag om kan gaan. Ze behouden te allen tijde rust en op deze manier zijn zij een voorbeeld voor anderen. Het moraal blijft op deze manier hoog en alleen op deze manier kom je met z’n allen een tegenslag te boven.

Daadkracht
Een HR-manager moet beslissingen durven nemen. Er is geen ruimte voor ellenlange twijfel. Dit zorgt voor nog meer onrust en in bijna alle situaties is het belangrijk om hun gedachten te volgen en deze koers dan ook vast te houden. Duidelijkheid is essentieel in iedere organisatie. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Eerlijkheid en consistentie
Een goede HR-manager heeft een gedachte of filosofie over hoe bepaalde zaken dienen te worden afgehandeld in een organisatie. Woorden en daden moeten naadloos op elkaar worden aangesloten. Op het moment dat ze altijd zo handelen, weet iedereen waar ze aan toe zijn.

Werk uitbesteden en delegeren
Werk uitbesteden aan collega’s is een heel belangrijke eigenschap van een HR-manager. Het kiezen en selecteren van de juiste mensen staat hierin centraal. Hij/zij overlegt met ze, geef ze doelen mee, evalueert en toont betrokkenheid gedurende het proces.

Kennis van zaken
Wanneer een HR-manager als expert wordt beschouwd, zijn de mensen om hem/haar heen eerder geneigd om dingen aan te nemen. Deskundigheid en vakkundigheid zijn een enorme pré (lees must) als HR-manager. Op deze manier zijn ze in staat om de juiste instrumenten in te zetten en daarnaast ook de processen overzichtelijk te houden.

Stuurkracht
Een HR-manager moet beschikken over leidinggevende kwaliteiten. Wanneer iemand over de kracht beschikt om mensen mee te nemen met zijn of haar visie, noemen we dit ook wel stuurkracht. Leiden en overtuigen is hierin essentieel voor een HR-manager.

Problemen herkennen en aanpakken
Vrijwel iedere organisatie krijgt te maken met tegenslagen. Gelukkig zijn er HR-managers die in dit geval de rust bewaren en een plan maken om ontstane problemen aan te pakken. Een aanpak kan bestaan uit baanbrekende ideeën, leuke innovaties, maar ook het nemen van ingewikkelde beslissingen. Het nemen van deze moeilijke beslissingen hoort er gewoon bij. Een HR-managers gaat niets uit de weg en handelt naar eer en geweten.

Het lijkt me leuk als dit overzicht aangevuld zal worden met nog meer kwaliteiten van een goede HR-Manager…………kom maar door!

Heeft deze Blog je inzicht gegeven en zou je hier eens over willen sparren? Of zou je sterker willen worden op een bepaald onderdeel of bepaalde onderdelen?  Neem dan vrijblijvend contact met ons op: https://recruitment-professionals.nl/training-coaching/

 

Bron & dank: Nick Keijzer en Lodi Planting

Geen reactie's

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This