04 jan 5 strategieën om je lange termijn doelen te bereiken
Door: Paul van Balen
D.d.: 04-01-2021
Waarom vinden we het zo moeilijk om onze lange termijn doelen te bereiken?
Terwijl we iedere dag ons “TO DO – lijstje” afwerken , blijven we onze lange termijn doelstellingen vaak voor ons uit schuiven. Maar leven zonder lange termijn doelen is als rond rijden zonder kaart of navigatie. Natuurlijk krijg je misschien wat landschappen en stukken natuur te zien die je anders misschien had gemist, maar je kansen om de gewenste bestemming te bereiken zijn vrij klein. In plaats daarvan geven lange termijn doelen je een richting en dus focus. Ze stellen je in staat om elke keuze die je maakt te verbinden met iets groters (wat je niet alleen gemotiveerd houdt, maar ook uitstelgedrag en stress kan verminderen). Hoe we onze dagen doorbrengen, is dan ook hoe we ons leven doorbrengen.
Het probleem is dat onze dagen vaak niet zijn ontworpen voor lange termijn denken. Hoewel brandjes altijd geblust moeten worden, is het vinden van balans tussen het urgente en het belangrijke cruciaal als je zinvolle/geplande vooruitgang wilt boeken in je werk en leven.
Dus hoe plan je, presteer je en blijft je vasthouden aan je lange termijn doelen en visie?
Laten we eens kijken naar de wetenschap van het stellen van doelen op de lange termijn. Vervolgens kunnen we kijken naar 5 mentale strategieën die je zullen helpen gefocust te blijven en daarmee dagelijks je doelen te bereiken. Waarom het zo belangrijk is om lange termijn doelen te hebben voor je carrière en privéleven. Bij het effectief doelen stellen, schets je een beeld hoe de toekomst er voor jou uit zal zien. Dit geschetste beeld creëert een sterke motivatie om dit te bereiken. Je zou dit beeld van je toekomst als het ware kunnen schilderen. Hierdoor zie je niet alleen de grove lijnen maar ook de details gevisualiseerd.
Het behalen van je lange termijn doelen is een van de meest lonende ervaringen die je kunt hebben. Of het nu gaat om het afronden van een studie, het ontwikkelen en lanceren van je eigen app of het emigreren naar het buitenland, het geeft je de richting en de motivatie om door te gaan tot dat mooie einddoel. En hoe meer je het doet, hoe meer vertrouwen je krijgt in je capaciteiten.
Het wil zeker niet zeggen dat je ook geen korte termijn doelen zou moeten hebben. Onderzoekers hebben ontdekt dat de kleine hoeveelheden dopamine die we krijgen bij het behalen van een korte termijn doel, ons op de lange termijn gemotiveerd houdt. Dus terwijl je deze tips doorneemt om de grootse visie van je leven te realiseren, vergeet dan niet om korte termijn doelen, gewoonten, routines en rituelen op te bouwen die je gaandeweg ondersteunen.
5 strategieën om je lange termijn doelen te bereiken
1. Verbind je lange termijn doelen met je kernwaarden
2. Ben niet dagelijks bezig met het maken van keuzes, maar pas dagelijkse routines aan
3. Verdeel je lange termijn doelen in korte termijn taken
4. Weeg zogenaamd ‘urgente’ taken af door als/dan uitspraken te doen richting je doel(en)
5. Sla het “rommelige midden” over door aan de finishlijn te beginnen met plannen
1. Verbind je lange termijn doelen met je kernwaarden
Bij onderzoeken naar motivatie is één ding steeds duidelijker geworden: het is veel makkelijker om vast te houden aan doelen waar je echt in gelooft. Dit klinkt misschien als een voor de hand liggende verklaring, maar hoe vaak heb je een lange termijn doel opgegeven omdat je er niet van genoot? Het probleem is dat we vaak te veel nadenken over de uitkomst van een doel en niet over onze motivatie. Waarom willen we dit doel eigenlijk bereiken? Het is een grote vraag. Om te begrijpen aan welke soorten doelen je waarschijnlijk vasthoudt, moet je eerst weten wat voor soort persoon je bent. De eenvoudigste manier om dit te doen, is door te beslissen over je persoonlijke kernwaarden. Simpel gezegd, je kernwaarden zijn de onderliggende structuur waarop je gewoonten, processen en doelen zijn gebaseerd.
Stel dat je ‘Leiderschap’ kiest als één van je kernwaarden. In dit geval kan een zinvol en realistisch lange termijn doel zoiets zijn als ‘Senior manager worden in mijn huidige baan’ of ‘Mijn eigen bedrijf starten’. Waarom werkt dit? Onderzoek naar hoe mensen gemotiveerd blijven wanneer doelen niet alleen jaren maar decennia duren om te bereiken, heeft aangetoond dat: “Individuen die zeer lange termijn doelen nastreven, ondersteunen hun motivatie door zich een mogelijke toekomst voor te stellen die voortvloeit uit het werk dat ze doen.”
Je toekomstige ik zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde kernwaarden hebben als je huidige ik. En hoe meer je jezelf kunt zien in de ’toekomst’ en waar je concreet naartoe werkt, des te gemotiveerder je zult zijn om daar naartoe te werken.
2. Ben niet dagelijks bezig met het maken van keuzes, maar pas dagelijkse routines aan
Productief en zinvol werk doen, komt neer op keuzes maken. Hoe meer keuzes je echter gedurende de dag moet maken, hoe slechter je zult zijn in het afwegen van je opties en het nemen van weloverwogen beslissingen.
Als het erom gaat om gemotiveerd te blijven je lange termijn doelen te realiseren, zal je het aantal te maken keuzes moeten verminderen. Hoewel het opbouwen van gewoontes en routines enorm zal helpen, is één van de gemakkelijkste dingen die je kunt doen, je ochtendroutine veranderen. We zijn het meest productief en energiek in de eerste uren van onze dag. En is daarmee een geweldige kans om de toon voor jouw dag te zetten. Wil je jezelf overspoelen met nieuws en Social media, of werken aan je doelen? Als het je doel is om elke ochtend te rennen, leg dan je hardloopkleding de avond ervoor klaar. Als het je doel is om meer tijd te besteden aan lezen, stop dan je telefoon in je tas of in de la en leg in plaats daarvan een boek naast je stoel.
3. Verdeel je lange termijn doelen in korte termijn taken
Niemand verwacht van je dat je in één keer een roman schrijft. Elk groot project moet worden opgesplitst in hapklare brokken en specifieke taken om te kunnen worden afgerond. Hetzelfde geldt voor je lange termijn doelen. Door grote doelen op te splitsen in kleinere, beter beheersbare ‘brokken’, voelen ze haalbaarder. In plaats van een roman te schrijven, schrijven je gewoon 200 woorden per dag, maak je een tekst schema of bewerk je een hoofdstuk. Het vergt een beetje investering vooraf, maar het zorgvuldig plannen van de stappen die je moet nemen om je lange termijn doelen te behalen, helpt je de ene voet voor de andere te zetten. Door lange termijn doelen in kleinere stukjes op te splitsen, kun je de voortgang stukje bij beetje meten. In plaats van in de verre toekomst te staren, denken we aan morgen, en de dag erna, enzovoort.
4. Weeg zogenaamd ‘urgente’ taken af door als/dan uitspraken te doen richting je doel(en)
Het leven is gewoon te chaotisch en onvoorspelbaar om te denken dat we deze processen gewoon kunnen opzetten en het soepel laten verlopen. In plaats van meegesleurd te worden door vergaderingen, telefoontjes en “urgente” taken, kunnen je jezelf bezig houden met zaken die er toe doen. Een manier om het verliezen van tijd te voorkomen terwijl je aan je lange termijn doelen werkt, is door eenvoudige ‘als/dan’ uitspraken te doen. Laten we zeggen dat het je doel is om een roman te schrijven en dat je er elke avond van 17:30 tot 18:30 uur aan wilt werken. Maar je zakelijke e-mail begint om 17.30 uur vol te stromen. In dit scenario zouden de meeste mensen het gevoel hebben dat ze geen andere keus hebben dan de “urgentie” van e-mail te kiezen en het werken aan hun lange termijn doel overslaan. Maar het hebben van een “als/dan” verklaring zou een betere optie zijn. Bijvoorbeeld: Als je na 17.00 uur werk-e-mails ontvang, behandel je ze de volgende ochtend. Als je partner vroeg thuiskomt, zal je hem/haar beleefd herinneren aan je doelen en beloof je hem/haar om na de sessie tijd met hem/haar door te brengen. Als je vrienden je uitnodigen om uit te gaan, vertel je ze dat je pas na 19.00 uur klaar bent. Deze klinken misschien raar, maar het leggen van een verband tussen een vraag (de “als”) en je reactie (de “dan”) is van groot belang gebleken voor het bereiken van je lange termijn doelen.
5. Sla het “rommelige midden” over door aan de finishlijn te beginnen
Het lijkt misschien voor de hand liggend dat de reis naar het bereiken van onze lange termijn doelen begint met een enkele stap, maar nieuw onderzoek zegt dat dit de verkeerde manier van denken is. Uit recent onderzoek blijkt dat mensen die hun pad achteruit bepalen vanaf het doel, niet alleen meer kans van slagen hebben, maar dat ze ook meer vertrouwen hebben in hun keuzes. Hoewel ze niet precies weten waarom dit het geval is, lijkt het logisch. In mijn eigen leven heb ik eerder lange termijn doelen opgegeven als ik het gewenste resultaat uit het oog verlies en verdwaal in het rommelige midden. Zie het als een product lancering. Werk achteruit in plaats van te beginnen waar je nu bent en elke stap naar je lancering dag te plannen. Als dit “achteruit werken” goed gaat, krijg je een hoofdtakenlijst die je kan begeleiden. In plaats van overweldigd te worden door de onzekere resultaten bij het nemen van elke stap, kunt je door aan het einde te beginnen de mogelijkheden bundelen en gefocust blijven op het einddoel.
Het goede nieuws is dat je een heel leven de tijd hebt om lange termijn doelen te bereiken. Daarentegen worstelen veel mensen met het behalen van doelen. Met het juiste plan, de juiste processen en motivaties kunt je van je lange termijn doel echt meer maken dan alleen maar een droom. En ondanks dat je doelen in de loop van de tijd kunnen veranderen, blijft het proces om ze te bereiken hetzelfde.
Ik hoop, waar gewenst, iets bij te dragen bij………… Het beter inzetten van kostbare tijd………..Gefocust te blijven en vooruitgang te boeken bij het behalen van je lange termijn doelen……… Het stellen en bereiken van doelen…………Het stellen van effectieve doelen…………….. Inzicht te krijgen waarom je kleinere doelen zou moeten stellen………..Het ervaren en wegnemen van de mentale vooroordelen die het behalen van je doelen in de weg staan.
Alle reacties, ideeën, ervaringen en meningen zijn van harte welkom.
Heeft deze Blog je inzicht gegeven en zou je hulp kunnen gebruiken bij het bepalen en/of realiseren van je doelen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: https://recruitment-professionals.nl/training-coaching/
Geen reactie's