10 voorbeelden van carrière doelen

10 voorbeelden van carrière doelen

Door: Paul van Balen
D.d.: 15-12-2020

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Iedereen die ooit een sollicitatiegesprek of een functioneringsgesprek met zijn/haar manager heeft gehad, heeft waarschijnlijk minstens één variant van deze vraag gehoord. En toch blijven veel sollicitanten en werknemers onduidelijke of eenvoudige antwoorden geven vanwege hun beperkte aandacht voor hun carrière doelen. In plaats daarvan geven ze stereotype antwoorden zoals meer geld verdienen, beter zijn in je huidige baan of misschien een promotie krijgen. Zou het niet geweldig zijn om concreet aan te kunnen geven wat je na je huidige functie wilt doen en vragen wat je manager kan bijdragen om deze carrière doelen te bereiken?
Laten we eens kijken naar carrière doelen op korte en lange termijn, wat ze zijn, hoe je ze kunt stellen en enkele ideeën om je op het goede spoor te krijgen bij het bepalen en stellen van je doelen. Hoewel de meesten misschien denken dat carrière doelen simpelweg worden bepaald door de functie of de baan die ze willen hebben, zijn de werkelijke doelen de te nemen stappen die je moet nemen om dat eindresultaat te bereiken. Dit betekent dat je zowel tussentijdse doelstellingen op korte als op lange termijn moet instellen die je op het noodzakelijke pad zullen houden en leiden naar datgene wat je wilt zijn of wilt bereiken. Als je eenmaal je gewenste carrière doel hebt bepaald, of het nu gaat om CEO, manager of bedrijfseigenaar, zal het veel gemakkelijker voor je zijn om de springplank te herkennen om in die rol terecht te komen.

Dan is het nu zaak om je doelen SMART te maken. Als je nog nooit van SMART-doelen hebt gehoord of je het nog nooit hebt ingezet………SMART is een opsomming van “waarden” die je gaan helpen bij het specificeren van je doel en staat voor:

 • Specifiek – Is de doelstelling eenduidig?
 • Meetbaar – Onder welke (meetbare/observeerbare) voorwaarden of vorm is het doel bereikt?
 • Acceptabel – Zijn deze doelen acceptabel en attractief voor jezelf?
 • Realistisch – Is het doel haalbaar?
 • Tijdsgebonden – Wanneer (in de tijd) moet het doel bereikt zijn?

In wezen is het de bedoeling om grote doelen op te splitsen in kleinere hapklare stukjes die deze begrippen volgen. Terwijl je de stappen organiseert en je doelen voor elke tussentijdse doelstelling plant, zal je versteld staan ​​hoeveel gemakkelijker ze te bereiken zijn. Laat ik eens wat voorbeelden van korte en lange termijn carrière doelen opsommen. Wellicht helpen ze je om een ​​paar ideeën op te doen waarmee je je eigen doelen en ambities kunt samenstellen.

Voorbeelden van carrière doelen (korte en lange termijn)

 • Korte termijn

  1. Leer een nieuwe vaardigheid aan
   Ongeacht je huidige branche, er zijn honderden bedrijven die op zoek zijn naar mensen met verschillende talenten en capaciteiten. Hoe unieker of specifieker je vaardigheden zijn, des te  groter de kans dat je indruk maakt op je huidige managers of potentiële werkgevers. Houd er rekening mee dat dit niet betekent dat je met het leren van kickboksen verder vooruit komt in bijvoorbeeld de verzekeringsbranche. Zorg ervoor dat de nieuwe vaardigheden vallen onder professionele ontwikkelingsdoelen die verband houden met het vakgebied waarin je geïnteresseerd bent. Identificeer dingen waarmee je de concurrentie voor bent en maak het u gemakkelijker om hogerop te komen.
  1. Vergroot je netwerkvaardigheden
   Je mogelijkheden om met mensen te netwerken en daarmee invloed te ontwikkelen, zal je mogelijkheden om vooruitgang te boeken en je carrière doelen te bereiken vaak maken en breken. Het proces van netwerken is veel meer dan alleen praten met personen met wie je werkt. Het gaat om het ontwikkelen van sociale en professionele contacten waarmee je inzichten en informatie kunt uitwisselen. Begin door vaker te netwerken met mensen met wie je al af en toe een gesprek hebt. Naarmate je beter wordt zal je meer zelfvertrouwen krijgen bij het beginnen van gesprekken met leiders en andere belangrijke mensen in jouw vakgebied.
  1. Word stagiaire of vrijwilliger bij een groot bedrijf om ervaring op te doen
   Wist je dat veel zeer succesvolle mensen hun carrière begonnen als onbetaalde stagiaires in hun vakgebied? Mensen als Steven Spielberg, Oprah Winfrey, Tom Hanks en Conan O’Brien begonnen allemaal als stagiaires onderaan de welbekende ladder. Deze stage- of samenwerkingsmogelijkheden bieden toegang tot onschatbare werkervaring, een kijkje op de arbeidsmarkt en een groot aantal mensen krijgt uiteindelijk een baan aangeboden bij het bedrijf. Of je nu een pas afgestudeerde student bent of iemand die van beroep of branche wil veranderen, een stage is misschien wel de beste manier om een ​​kijkje te nemen in je potentiële werkomgeving.
  2. Start je eigen bedrijf
   Hoewel het traject naar het opbouwen van een eigen bedrijf meer als een carrière doel voor de lange termijn kan worden beschouwd, is er niets dat je ervan weerhoudt om er in ieder geval vandaag mee te beginnen. Het internet heeft zoveel aspecten van het ondernemerschap gemakkelijker gemaakt, omdat het dagelijks gebruiksvriendelijker wordt. Het lijkt erop dat iedereen zijn eigen website kan maken en alles kan aanbieden, van producten tot diensten. Als je professionele doelen het runnen van je eigen bedrijf omvatten, is er geen tijd te verliezen en je plan te ontwikkelen en de bijbehorende stappen te gaan plannen. Bepaal waar je een passie voor hebt en zoek naar mogelijkheden om hiermee de markt te “bestormen”.
  3. Verbeter je verkoop- of productiviteitscijfers
   Iedereen heeft KPI’s die ze dagelijks, wekelijks of maandelijks proberen te bereiken. Wat kun je doen om je resultaten te verbeteren? Kijk op afstand naar je dagelijkse werkprocessen en bepaal welke geen positieve invloed hebben op je resultaten. Pas hier je manier van werken op aan en zie dat je efficiënter en daarmee productiever wordt. Als je goede werkprocessen ontwikkeld en daar je inspanning op baseert, zal je verbaasd staan hoe snel de output verbetert. Vaak is dat ook voldoende aanleiding voor een manager een manager om een ​​loonsverhoging of zelfs een promotie aan te bieden.

 

Lange termijn

1. Haal een diploma of certificaat
Ondanks dat je doel zich wellicht op HBO-rollen begeeft, zullen mensen met een universitair diploma waarschijnlijk een voorsprong hebben op degenen die dit hebben te bieden. Natuurlijk heeft het ook te maken met de branche waarin je wilt eindigen en hoe hoog je de ladder wilt beklimmen. Hoewel er uitzonderingen zijn, maar in de Quote 500 staan veel CEO’s met een WO diploma. De universiteit biedt de mogelijkheid om kennis op te doen aan een specifieke kant van het bedrijfsleven. Hierdoor is het voor afgestudeerden gemakkelijker om te groeien in hun vakgebied en functiegerichte zaken te begrijpen. Wat carrière doelen op de lange termijn betreft, deze kan een commitment van 2 tot 6 jaar betekenen, in combinatie met een behoorlijk prijskaartje.
2. Maak een carrière switch
Bent je ongelukkig in je huidige werksituatie? Heb je het gevoel dat je op een doodlopend carrière pad zit en dus geen ruimte hebt om hogerop te komen of te groeien? Het eerder genoemde idee van het behalen van een diploma kan één van de eerste stappen zijn bij het switchen van carrière. Maar het is niet altijd nodig en afhankelijk van je bedoelingen. Genieten van je werk en gepassioneerd zijn over wat je doet, zijn twee van de meest voorkomende carrière doelen over de hele linie. Als je dat niet voelt, is het misschien tijd om ergens anders te gaan zoeken. Doe goed onderzoek als je in aanraking komt met nieuwe mogelijkheden, zodat je weet wat je kunt verwachten en wat er nodig is om die nieuwe functie te bereiken.
3. Word een expert in je eigen vakgebied
Tegenwoordig lijkt het alsof iedereen beweert een expert te zijn in zijn/haar vakgebied. Hoewel de term als enorm subjectief kan worden gezien, beschrijft Wikipedia dat een expert wordt geacht veel kennis en ervaring te hebben op een bepaald terrein. Een expert kan als deskundige geraadpleegd worden door een ander, bijvoorbeeld een particulier of een organisatie. Met dit in gedachten, en je jezelf als expert kunt aanbieden, wordt je een echte aanwinst voor je nieuwe werkgever.
4. Bereik een leidende positie
Heb je het gevoel dat je gemaakt bent om een ​​team te leiden en te motiveren om het meest productieve en effectieve team te zijn? Elke grote leider weet dat er zoveel meer nodig is dan anderen vertellen wat ze moeten doen om succesvol te zijn. Er zijn een paar belangrijke kenmerken die mensen kunnen ontwikkelen om aan te tonen dat ze geschikt zijn voor een leiding gevende rol:

   • Doe algemene kennis op van alles wat je in jouw branche kunt leren
   • Betrek fouten op jezelf en deel het genot van de successen
   • Accepteer dat er altijd iemand zal zijn die van bepaalde onderwerpen meer weet dan jij
   • Werk harder dan alle anderen in het team, ongeacht je positie
   • Pas je aan aan veranderingen wanneer ze zich voordoen
   • Zorg voor sterke communicatieve eigenschappen
   • Leer hoe je effectief taken kunt delegeren

5. Win een prestigieuze prijs in je branche
Er worden zeer regelmatig prijzen uitgereikt in bijna elke branche die je maar kunt bedenken.
Of je werkgever nu speciale onderscheidingen aanbiedt of je streeft ernaar iets te bereiken voor een extern bedrijf, wat is er nu motiverender dan erkend te worden met een prestigieuze prijs welke zal bijdragen aan je carrière doel?

Stel carrière doelen en gebruik de juiste tools om ze te bereiken
Je hebt nu ten minste tien voorbeelden van carrière doelen. Klinkt één van deze suggesties als iets dat je graag zou willen bereiken? Of draagt er één bij aan iets anders? Als het gaat om je professionele ontwikkelingsdoelen, neem dan de tijd om te beslissen wat deze zijn, en bepaal het traject er naartoe stapsgewijs. Maak korte termijn doelstellingen om je lange termijn doelstellingen te realiseren. Denk je hier hulp bij nog te hebben? Neem dan vrijblijvend contact met ons op: https://recruitment-professionals.nl/training-coaching/

1 Reactie

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This